Home » d. Zin in beTEKENis

d. Zin in beTEKENis

Zin in beTEKENis is een gespreksgroep waarbij er naar aanleiding van een thema associatief en intuïtief wordt getekend met wasco op grote vellen papier. Verschillende thema’s komen ter sprake, zoals onder andere eigen naam, dromen, familie, huis en thuis, het hart, vrijheid, de seizoenen. 

De thema’s worden aangepast aan de bepaalde groep waarin het plaatsvindt. Naar aanleiding van een gedicht dat geïnspireerd is door of past bij het thema gaan we een gesprek voeren. Bij het thema huis en thuis is dat bijvoorbeeld het gedicht van Hans Andreus, Huis. Na het gedicht gelezen te hebben ontstaat er een gesprek. Vragen zoals: Waar zou u het liefste wonen? of Hoe woonde u vroeger? of Wat maakt dat u zich ergens thuis voelt? zorgen voor een verdieping in het gesprek. Daarna wordt er een tekening gemaakt naar aanleiding van dit thema. De verschillende tekeningen worden daarna door de groep bewonderd. Als afsluiting is er een lied dat over het thema gaat. Wie wil mag meezingen en hiermee wordt een zin in beTEKENis bijeenkomst afgesloten.

P1030647                       P1030648

Voor mij is het belangrijk dat er ruimte is voor kwetsbaarheid. Bovendien vind ik het van grote betekenis om ook aandacht te hebben voor onderwerpen en gevoelens of gedachten die niet prettig of gemakkelijk zijn. In deze groep is het ook mogelijk om moeilijke, ernstige of verdrietige onderwerpen te bespreken. Mijn ervaring is dat door over deze onderwerpen in een groep te praten er een verlichting van het (soms al langere tijd alleen gedragen) zware gevoel hierover kan optreden. Ik heb gezien dat er vaak veel steun en troost vanuit een groep komt. Daarbij kan het prettig zijn om te merken dat je niet alleen het bepaalde gevoel of probleem hebt. Regelmatig wordt er veel herkenning ervaren in de groep.

Het gaat er bij Zin in beTEKENis niet om dat je goed kunt tekenen. Ik heb deze groep geleid in het verpleeghuis de Kloosterakker met mensen met dementie en het was zeer inspirerend om te zien dat er in eerste instantie soms wordt gezegd ‘ik kan niet tekenen’, maar dat er dan toch de prachtigste tekeningen gemaakt worden. 

%d bloggers liken dit: