Home » c. Medikungtatie

c. Medikungtatie

Medikungtatie is een combinatie van chi kung, mindfullness en geleide meditatie dat therapeutisch toegepast kan worden en speciaal is ontwikkeld voor mensen met een drugsverslaving. 

Ik werk al vanaf 2011 in het 12e huis, een dagbesteding voor drugsverslaafde en of dakloze mensen. Elke maandagmiddag geef ik daar als vrijwilliger begeleiding bij creatieve activiteiten. Ik probeer altijd een goede aansluiting te maken bij de belevingswereld van de deelnemers en in de loop van de tijd heb ik de deelnemers steeds beter leren kennen. Een belangrijk kenmerk van deze doelgroep is het gebrek aan concentratie. Dit zorgt ervoor dat het voor hen heel moeilijk is om een activiteit die langer duurt dan 10 minuten vol te houden. Medikungtatie bestaat daarom uit drie aparte gedeelten die 10 minuten (of korter) per gedeelte duren. De meditaties worden afgewisseld met chi kung.

Ik geef deze therapeutische meditatie voor mensen in de verslavingszorg of afkickcentrum. 

P1030406P1020857 P1030338

Chi kung is een manier om de levensenergie beter door het lichaam te laten stromen door middel van fysieke oefeningen. Chi kung oefeningen zijn een combinatie van beweging, ademhaling en concentratie. Letterlijk betekent chi: energie en kung: werken. In de Chinese geneeskunst is er niet alleen bloed dat door de bloedvaten stroomt, maar ook chi dat door de meridianen stroomt. Deze chi moet vrij kunnen stromen, als er blokkades in deze stroom van chi ontstaan dan kunnen er allerlei klachten optreden, bijvoorbeeld slapeloosheid of kunnen ziekten zich ontwikkelen.  Het doel van chi kung is het bevorderen van gezondheid en lang leven. Er zijn veel verschillende chi kung vormen, sommige zijn gericht op het gezonder maken van specifieke organen of delen van het lichaam en anderen zijn gericht op de gezondheid in het algemeen. De chi kung die ik gebruik is Baduanjin chi kung. Deze chi kung is gericht op de gezondheid van spieren, pezen en organen en geeft bovendien veel ontspanning.  

Baduanjin chi kung in het Nederlands genaamd Acht delen brokaat is een eenvoudige maar zeer effectieve chi kung. De bewegingen zijn erop gericht de meridianen te openen, de interne organen te masseren en de spieren en pezen te versterken. Voor meer informatie over Baduanjin chi kung verwijs ik naar de website http://www.taijiquangroningen.nl

Voor Medikungtatie heb ik de oefening van Baduanjin chi kung opgedeeld in drie gedeelten. Elk gedeelte duurt ongeveer 3 minuten. Medikungtatie begint dus eerst met een kort stukje chi kung, daarna een korte mindfullnessmeditatie van 10 minuten, vervolgens weer 3 minuten chi kung, daarna een korte geleide meditatie van 10 minuten om daarna weer af te sluiten met een kort stukje chi kung. In totaal duurt de therapie met uitleg en inleiding ongeveer 40 minuten.

De geleide meditatie is onder andere geïnspireerd door de deugdenethiek van Aristoteles. In deze filosofie wordt ervan uitgegaan dat het belangrijk is voor een gelukkig leven om goede karaktereigenschappen te ontwikkelen en te onderhouden.  

%d bloggers liken dit: